Rätt font och rätt logga till företaget

Företag sysslar med stora mängder korrespondent och vill att företag ska gå att koppla samman med en enda symbol: loggan. Vilken font (eller typsnitt) man använder säger mycket om företaget och tid man lägger ned på att skapa en bra logotyp är aldrig bortkastat.

fonts

Fonten

En bra font är inte bara vänliga mot ögonen när man ska läsa, den är också en spegling av företaget och passar med företagets varumärke. En företagsfont ska användas i alla korrespondens som företaget gör, både internt och externt. Men att välja den rätta kan ta tid. Hur man väljer sin font beror på flera faktorer.

Utseende

Fundera på vilken slags bild företaget vill ge. Fonter förmedlar känslor och stämning precis som en bild kan göra. Fonten ska förmedla innehållet och ge läsaren en fingervisning innan hen ens börjat läsa.

Det är stor skillnad mellan Comic Sans och Georgia, de förmedlar helt olika bilder. Om företaget sysslar med IT behöver fonten antyda detta genom att vara lite teknisk, formell och gärna lite futuristisk. Samtidigt ska det vara lätt att läsa stora sjok med text i fonten. Förut sa man att fonter på datorn ska vara i sans seriffer (typsnitt utan fötter) eftersom det är lättare att läsa. Detta var mer aktuellt när bildkvalitén var sämre, men kan fortfarande vara aktuellt beroende på hur företagssajten ser ut.

På bilden nedan är företagsnamnet skrivet i de två olika fonterna, och visst dras man genast mot den över fonten? Den undre, Comic Sans, är mer lekfull och barnslig och passar inte alls i IT-sammanhang.

it-experterna

Kostnad

En annan sak som styr är vad man är villig att betala och inte. Ett företag som vill stå ut från mängden vill gärna ha en egen font som går att använda tillsammans med sin logga för att skapa ett unikt intryck. Ta en titt på hur denna spelsite har använt sin egen font. Detta kostar så klart en del eftersom man måste kontakta ett företag som gör unika fonter. Sedan måste man köpa ensamrätten om fonten för att se till att den bara kan användas i företagssammanhang. Det som är värt pengarna är tanken att själva fonten kommer att påminna kunden om företaget och man får en företagsprofil som konkurrenterna inte kan efterlikna eller härma utan att bryta mot lagen.

Har man ett mindre företag kan man börja med en gratisfont. Det finns tusentals fonter som är helt gratis att ladda ned och använda. Dock betyder detta att man inte kan skydda fonten från användning i andra sammanhang. En konkurrent kan använda sig av samma font eller så kan fonten redan vara starkt kopplat till en annan bransch vilket gör det svårt att använda den utan att göra kopplingar till en annan sajt.

Logotypen

logga

En logotyp ligger nära valet av font eftersom båda kan agera med varandra. Om logotypen innehåller text måste fontvalet passa. En logotyp ska vara symbolen för företaget: man ska bara behöva se loggan för att veta vilket företag man pratar om. Kända logotyper såsom Starbucks använder en bildsymbol medan IKEA använder sitt eget namn som logotyp.

Betydelse

En del logotyper har en bakomliggande betydelse som inte märks vid första ögonkast. Kända märket Toblerone har exempelvis med ett berg i sin logotyp. Vad många inte märker är att i det negativa utrymmet i berget syns en stående björn. Varför? Jo, för att chokladen tillverkas i Bern som kallas för ”björnarnas stad”.

Se om företaget ska fästa någon betydelse vid sin logotyp. Ska det påminna om företagets start, ha en historisk signifikans eller ska logotypen vara två saker samtidigt. För att vara två saker samtidigt kan man använda sig av en bokstav som stavar företagsnamnet men samtidigt påminner eller ser ut som ett ting (se logotypen för Beats för ett exempel).

Färg och storlek

Det är svårt, om inte omöjligt, att dirigera till specifika designs som ska användas till logotyper. Hur företagets logga ser ut beror på flera faktorer och är i slutändan något som måste passa företagets tycke och smak.

En viktig sak som vi kan berätta om är att storleken har betydelse. En logotyp ska aldrig vara gjord i ett visst format. Det kommer bara skapa problem om man vill förstora upp logotypen på en billboard eller liknande. Om logotypen är rasterformat kommer den att bli pixlig när den blir för stor. Se därför till att logotypen alltid finns som vektorgrafik: då är den uppbyggt på ett matematiskt sett som tillåter en att förstora och förminska den hur mycket som helst.

Logotypens färger ska passa företaget men ska inte vara huvuddelen av loggan. Ibland kommer loggan att tryckas i svartvitt, förlitar man sig på färgerna i loggan kommer den inte att fungera. Färger ska alltid vara sekundärt och inte en livsviktig del i logotypen.