Populära typsnitt

Det finns många olika typsnitt att välja på när du skriver en text. Vare sig det handlar om att skriva för hand eller med en maskin. Typsnittet kallas även för font och kan enklast förklaras som en uppsättning tecken med gemensam form och karaktär på bokstäverna.

Olika fonter lämpar sig för olika typer av text och kan tyckas vara oviktigt i sammanhanget bara det ser snyggt ut. Men faktum är att ett typsnitt som inte är valt utifrån texten kan bli väldigt jobbigt att läsa och ge ett oseriöst intryck.

De fem vanligaste och således mest populära typsnitten är Arial, Times new Roman, Verdana, Helvetica och Comic Sans.

  • Arial fungerar bra i långa textavsnitt där flödet av text bör kunna läsas obehindrat.
  • Times new Roman skapades 1931 och användes flitigt bland annat av tidningar, då typsnittet tog liten horisontell plats och således sparade papper.
  • Verdana är ett typsnitt som är konstruerat för att vara lättläst och även kunna läsas som liten text.
  • Helvetica är ett mycket välanvänt och välkänt typsnitt. Det används av mängd företag i deras logotyper såsom BMW, SAAB och Husqvarna.
  • Comic Sans skapades för Microsoft och är inspirerat av handstil och tänkt för barn och ovana datoranvändare. Men just tack vare sin barnsliga stil så tycker en del att det används på ett sätt där innehållet kan upplevas oseriöst där det inte passar.