Att tänka på vid webbdesign

Då du designar din webbplats vill du ha den användarvänlig och att designen passar bra till det sidan ska handla om. Ett bra tips är att göra sidan tillgänglig för alla besökare genom att se till att den fungerar i alla webbläsare och är oberoende av skärmupplösningen.

Web Designer

Sätt färg på din sida, men tänk på att inte blanda in för många. Tre färger är en bra riktlinje och gult bör inte användas som bakgrundsfärg då det är ansträngande för ögonen. Det finns 216 så kallade webbsäkra färger att välja bland och en mörk text på ljus bakgrund är att föredra. Ett säkert kort är svart text på vit bakgrund.

En eller ett par välplacerade bilder kan lyfta hela din sida. Detta beror ju så klart också på vad din sida ska handla om. Du kan överföra bilder från din kamera, mobil osv eller varför inte välja en bild från något av alla de bildbanker som finns online. Där kan du hitta foton gratis eller mot en kostnad.

En välplanerad text med ett genomtänkt typsnitt kan även denna lyfta eller i värsta fall sänka din sida. Beroende av vilken målgrupp du har och hur pass seriös du vill framstå är detta ett kritiskt val. Kommer du att ha mycket text bör du välja en font som fungerar bra i löpande text och vidhåller läsarens intresse. Testa dig fram och välj ut tre fyra stycken som du sedan använder dig konsekvent av. Som exempel en för rubrik, en för ingress och en för löpande text.