Olika typsnitt för olika branscher

“Det är texten som ska förmedla budskapet, vad spelar det för roll vad det är för typsnitt?” Ja, det här är en vanlig invändning när den grafiska utformningen diskuteras. Men det här har större betydelse än många tror. Du kan ha lagt ner mycket tid och energi för att din text ska vara både faktamässigt korrekt och för få den der speciella tonen eller stämningen du är ute efter – men är typsnittet fel så kan allt arbete vara bortkastat.

Fonts

Hur väljer jag då typsnitt/font?

Typsnitt som exempelvis Verdana, Times New Roman, Courier och Arial är välkända och de som de flesta av oss använder när vi ska skriva en text. Och varför gör vi det? Det finns en enkel anledning, de fungerar bra.

Ett vardagligt och lekfullt typsnitt som Comic Sans kan fungera bra för tex ett dagis, men om du ska skriva ett juridiskt dokument bör du kanske välja ett mer strikt och konventionellt typsnitt som Times New Roman.

Vad du än väljer, är en bra grundregel att inte ha mer än två typsnitt: ett för brödtexten, och ett för att markera speciella avsnitt, t ex ingresser. Men framför allt – Även om du gärna ser att dina typsnitt ska se moderna och konstnärliga ut så är ändå det helt centrala att den som läser ska kunna se vad du skriver.