Avatarer, en ny form av personlig logga

Avatarer är väl bara en kul grej som kan se ut hur som helst? Visst kan den göra det, men fler och fler av oss väljer en avatar som speglar de delar av vår personlighet som vi vill framhäva.

Men vad är en avatar?

Det är den lilla ikonen/bilden intill ditt användarnamn (alias) som representerar dig på diskussionsforum och onlinespel. Du kan välja:

  • en bild av en kändis eller tecknad figur, t ex Clint Eastwood, Homer Simpson.
  • ett foto eller tecknat porträtt på dig själv
  • en animerad (rörlig) bild, t ex någon som går, springer, skjuter osv.
  • att inte ha någon bild. Det är fortfarande många som inte vill eller bryr sig om att ha en avatar

Men finns det någon fördel att ha en mer seriös bild eller till och med använda sitt eget foto?

En del av oss vill vara anonyma, medan allt fler lägger ner tid på att bygga upp en offentlig person på webben. I det ingår att:

  • du noggrant väljer användarnamn, då det är det alias som är tänkt att användas på alla sajter. Ska du ha det neutralt seriösa “Christer X-son” eller det mer folkliga “Chrille X-son”?
  • du skapar en professionellt utformad avatar: en porträttbild gjord av en yrkesfotograf eller ett tecknat porträtt av en grafisk designer eller konstnär?
  • fundera, ska du ha animationer? För dig som siktar på att bli en profil på online-spel är de ett givet alternativ, för dig som kandiderar till riksdagen eller vill göra dig känd som advokat så bör de antagligen undvikas eller användas med försiktighet.

Oavsett hur du gör nu, så ser vi en tydlig utveckling – politiker, artister och andra kändisar arbetar redan med att skapa sig en professionell webb-strategi. Idag gäller det främst deras kommentarer på internet, men vi ser redan en framtid där din totala framtoning blir allt viktigare.